Ugur
Administrator
- Portal konusu
- #1
Yüzlerce hatta binlerce yıl ayakta kalmayı başarabilmiş tarihi eserler, restorasyon adı altında adeta kılık değiştiriyor. Çünkü ülkemizde restorasyon, yenileme olarak algılanıyor. Eserler, yapılar kendi dönemine uygun şekilde restore edileceği yerde, kulaktan dolma bilgilerle ve günümüzdeki malzemelerle resmen yeniden inşa ediliyor. Bu durum ülke olarak tarihe bakış açımızın son derece net ve acı bir kanıtı.
İşte "Keşke hiç restorasyon yapılmasaydı" diyeceğimiz tarihi eserlerimiz.;
Kaynak: Onedio.com
İşte "Keşke hiç restorasyon yapılmasaydı" diyeceğimiz tarihi eserlerimiz.;
Anamur Mamure Kalesi, Anamur - Mersin
Apollon Tapınağı, Çanakkale
Ayasofya Orhan Camii, İznik - Bursa
Antiphellos Antik Tiyatro, Kaş - Antalya
Battal Gazi Külliyesi, Seyitgazi - Eskişehir
Hatay Arkeoloji Müzesi, Roma Mozaikleri
İshak Paşa Sarayı, Doğubayazıt - Ağrı
İlk inşaatı 1685 yılında tamamlanan İshak Paşa Sarayı'nın cam tavanı da bu restorasyon facialarından biri olarak gösteriliyor. Sarayı görmeye gelen turistler tarafından da yadırganan şeffaf cam tavan, sarayın tarihi dokusuna aykırı. Ancak yetkililerin açıklamalarına göre, yapılan bu cam tavan hem güneş ışığını kırarak tarihi eserleri güneş ışığından koruyacak nitelikte hem de olumsuz hava koşullarının sarayın tarihi yapısını kötü etkilemesini önleyeceği için yapılmış.
Mesnevihane Camii, Fatih - İstanbul
1844 yılında Fatih'te inşa edilen Mesnevihane Camii'nin restorasyonu sonucu ortaya çıkan yapı görenleri gerçekten sinirlendirecek nitelikte. Nitekim camiinin tarihi dokusu tamamen yok olmuş durumda. Restorasyon sonunda üzerine beton sıva yapılarak tümüyle beyaza boyanan camiinin tarihi görünümü artık beyaz bir duvardan farksız.
Mimar Sinan Külliyesi, Üsküdar - İstanbul
Ocaklı Ada Kalesi, Şile - İstanbul
Sinan Paşa Külliyesi, Yenişehir - Bursa
Süheyl Bey Camii, Beyoğlu - İstanbul
Sümela Manastırı, Trabzon
Tekfur Sarayı, Fatih - İstanbul
12. yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edilen saray, Blakernai Saray Kompleksinden günümüze kalan tek saray olma niteliğini taşıyordu. Ancak geçirdiği restorasyondan sonra daha çok "temalı bir tatil köyüne benziyor." Bizans dönemine ait olan bu sarayın restorasyonunda maalesef o dönemde olması imkansız olan, ahşap pencereler ve parlak korkuluklar gibi hem tarihi hem mimari hatalar yapılmıştır.
Urfa Kalesi, Şanlıurfa
Kaynak: Onedio.com