Ülke Senegal Cumhuriyeti

senegala26ee0f4f2c6a766.jpg senegala26ee0f4f2c6a766.jpg

Senegal
senegal.png senegal.png
BaşkentDakar
Resmî dillerFransızca, Wolof, Soninke, Seereer-Siin, Fula, Maninka, Diola
Yönetim ŞekliYarı Başkanlık Sistemi
Yüzölçümü196.722 km²
Nüfus15.411.614
Nüfus Yoğunluğu78,3/km²
Para birimiBatı Afrika CFA frangı (XOF)
Zaman dilimiUTC
Telefon kodu+221
İnternet TLD.sn
Senegal (Fransızca: le Sénégal), resmî adıyla Senegal Cumhuriyeti (Fransızca: République du Sénégal) , Senegal Nehri'nin güneyinde, Batı Afrika'da yer alan bir ülkedir. Batıda Atlas Okyanusu 531 km, kuzeyde Moritanya 813 km , doğuda Mali 419 km, güneyde ise Gine 330 km ve Gine Bissau 338 km sınırı bulunan Senegal'in toplam sınır uzunluğu Atlas Okyanusu dahil 3171 km'dir. Yeşil Burun Adaları Senegal kıyılarının 560 km ötesindedir. Gambiya bu ülkenin 300 km içerisine kadar ilerleyen bir anklav halindedir.

Ülkenin başkenti Dakar'dır. Dakar, ülkenin ve Afrika kıtasının en batısında bulunan Cap-Vert yarımadasında kurulmuştur. Atlantik okyanusuna 531 km kıyısı bulunan Senegal'de tarihte çeşitli sömürge kolonileri kurulmuştur. Dakar'ın 300 metre açıklarında bulunan Gorée Adası 19. yüzyılda köle ticareti için kullanılmaktayken günümüzde ise bir turizm merkezi olarak tüm dünyaya köle ticaretinin dehşetini göstermek için kullanılmaktadır.

Senegal, Fransa'dan bağımsızlığını 4 Nisan 1960 tarihinde kazanmıştır.

Tarihçe​

Bölge genelinde bulunan arkeolojik bulgular, Senegal'de tarih öncesi çağlarda da yerleşim olduğunu göstermektedir. Senegal'in bilinen ilk sakinleri Takruriler'dir. 11. yüzyılda ise müslümanlığı kabul etmişlerdir. Portekizlilerin 15. yüzyılda Senegal Nehri kıyılarında bazı kolonileri vardı ve ilk Fransız yerleşimi 1659 yılında St Louis'de yapıldı. Ülkenin kuzey batısında bulunan St Louis kenti Fransız Batı Afrika Sömürge Kolonisinin başkentiydi, 1902 yılında ise başkent Dakar'a taşındı.

İngilizler çeşitli zamanlarda Senegal'e sömürge amacıyla saldırdı; fakat 1840 yılında Fransa Senegal'i işgal etti ve 1895 yılında Fransız Batı Afrika Kolonisinin bir parçası haline getirdi. Senegal 1946 yılında Fransız Batı Afrika Kolonisinin diğer parçaları ile birlikte Fransanın deniz aşırı topraklarından birisi oldu. 1960 yılının başlarında Mali ile birlikte federe bir federasyon oluşturdular; fakat bu federasyon 4 ay içinde çöktü.

Stratejik olarak önemli bir yerde olan Senegal 4 Nisan 1960 yılında bağımsızlığını kazanmasıyla birlikte Afrika siyasetinde önemli bir rol oynadı. %90'ı siyah ve müslüman bir millet olarak islam-afrika dünyası arasında diplomatik ve kültürel bir köprü olmuştur.

Bağımsızlığını kazandıktan sonra Senegal, Fransa'nın nüfuzu altında demokratik hayatına girdi. Léopold Sédar Senghor ilk devlet başkanı oldu ve 1963 yılında bir ihtilal teşebbüsü atlatıldı [4]. 1963 ile 1970 arası başbakanlık makamı kaldırıldı. 1981 yılında gönüllü olarak emekliliğine kadar Senghor ülkenin siyasi hayatı üzerinde çok önemli bir rol oynadı. Senghor'dan sonra devlet başkanı Abdou Diouf oldu. 1983 ile 1991 arası başbakanlık makamı 2.kez kaldırıldı.

Abdou Diouf 1981 ve 2000 yılları arasında devlet başkanlığı yaptı. Diouf daha geniş alanlarda siyasi katılımı sağladı ve ekonomide devlet katılımını azaltmaya çalıştı, diğer gelişmekte olan ülkelerle ilişkilerini güçlendirdi. Zaman zaman iç siyaset üzerinde sıkıntılar yaşadı sokakta şiddet, sınır gerginliği ve Casamance güney bölgesinde şiddetli ayrılıkçı hareketler oldu. Yine de, demokraside kararlılığını sürdürdü ve insan haklarını güçlendirdi. Diouf cumhurbaşkanı olarak dört dönem görev yaptı.

1999 yılında uluslararası gözlemcilerin özgür ve adil gördüğü bir seçimde muhalefet lideri Abdoulaye Wade, Diouf'u mağlup etti. Senegal, bir siyasi partiden diğerine barışçıl bir geçiş yaşadı. 30 Aralık 2004 günü Cumhurbaşkanı Abdoulaye Wade Casamance bölgesindeki ayrılıkçı grub ile bir barış antlaşması imzalamak istediğini duyurdu ancak uygulama aşamasına bir türlü geçilemedi. 2005 yılında müzakerelere hız verildi fakat halen bir sonuca ulaşılamadı.

Senegal bayrağı​

Senegal bayrağı resmi olarak 20 Ağustos 1960 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

Bayrak Pan-Afrika renkleri olan sarı, yeşil ve kırmızıdan oluşmaktadır. Bayrağı dikey olarak üç eşit parçaya bölen şeritler göndere çekilen taraftan başlayarak sırasıyla yeşil, sarı ve kırmızı renklerden oluşmaktadır. Ayrıca bayrağın ortasın bulunan sarı şeritin ortasında yeşil renkte beş köşeli yıldız bulunmaktadır. Bayrakta bulunan renklerden yeşil renk iyi bir geleceğin ve ilerlemenin yanı sıra ülkede bulunan üç büyük dini grup olan İslamiyet, Hristiyanlık ve Animizm 'i sembolize etmektedir. Sarı renk yeşeren vadileri ve ülke halkının birlikte çalışmasından doğan zenginliğini ifade etmektedir. Bayrağın dalgalanan tarafında bulunan kırmızı renk ise ülkenin bağımsızlık mücadelesini, sömürge döneminde akıtılan kanı ve sosyalizmi temsil etmektedir. Yeşil renkli beş köşeli yıldız ise özgürlüğün simgesi olarak bayrakta yer almaktadır.

Senegal Arması Senegal Arması
Ülke 1959 ile 1960 yılları arasında birlik üyesi olarak günümüzde kullanılan Senegel bayrağına çok benzeyen, sadece içerisinde siyah çizgi adam barındıran Mali Federasyonu'nun bayrağını kullanmıştır.

Senegal arması​

Senegal arması, Afrika ülkesi Senegal tarafından resmi olarak kullanılan armadır. Ülke, armayı Aralık 1965 tarihinde kabul ederek ülkenin resmi devlet arması olmuştur.

Pan-Afrika renklerinin ağırlıkta olduğu armada bulunan kalkan dikey olarak iki eşit bölüme ayrılmış konumdadır. Heraldik açıdan sağ tarafta kalan bölümde arka patileri üzerinde ayağa kalkan ve ülkedeki geleneksel yerel etnik grupların yanı sıra gücü ve doğruluğu temsil eden altın sarısı bir aslan görüntülenmektedir. Heraldik açıdan sol tarafta kalan bölümde ise sarı zemin üzerinde Senegal nehrini temsil eden yeşil dalgalı bir şeritin üzerine konumlandırılmış doğal renkleri ile Senegal doğal hayatının önemli bir simgesi olan Mangrova ağacı bulunmaktadır. Kalkan her iki taraftan da gümüş renkli iki adet palmiye ağacı dalı ile çevrelenmiş bir konumda olup, palmiye ağacı dallarının armanın üst bölümünde birleştiği noktada ülkenin geleceğe dair olan ümidini ifade eden yeşil renk ile Afrika kıtasının en önemli simgelerinden olan, beş köşesi ile beş kıtayı temsil eden beş köşeli bir yıldız konunlandırılmıştır. Kalkanın alt kısmında ise yeşil bir banda asılı bulunan ülkenin en büyük devlet nişanı olan Ordre National du Lion görüntülenmektedir. Palmiye ağacı dallarında dolanmış bir konumda bulunan slogan bandında ise Fransızca Tek Millet, Tek Hedef, Tek İnanç (Un Peuple – Un But – Une Foi) yazmaktadır.

Ekonomi​

Senegal'de ekili alanların önemli bir bölümü yer fıstığına ayrılmıştır. Bundan başka darı, pirinç, pamuk ve şekerkamışı yetiştirilir. Bol miktarda balık avlanır. En gelişmiş sanayileri yer fıstığı yağı işleme ve balık konserveciliğidir.

1973 yılında Senegal ve diğer batı afrika ülkeleri Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğunu (ECOWAS) oluşturdu. Petrol ve Senegal'in en büyük ihraç ürünü olan yer fıstığının fiyatlarının yükselmesi sebebiyle 1970'li yıllarda ekonomide kötü dalgalanmalara sebep oldu, bundan dolayı Senegal turizm ve balıkçılık gibi yeni endüstrilere yönelmek zorunda kaldı.

Ülke için en önemli döviz getirici kalemler arasında turizm sektörü sayılabilir. 1970’li yıllarda başlayan süreç önemli bir döviz getirici kalem olmuştur. Dakar, Thiès ve Ziguinchor turizmde hareketliliğin yaşandığı bölgelerdir. Gelen turistlerin çoğunluğu Avrupalı, yarıdan fazlası ise Fransız’dır.

Coğrafya​

Güneydoğusu dışında, Senegal oldukça düz ve alçak bir ülkedir. İklimi çok sıcaktır. Kuzeyde sakızağacı ve mimoza, Senegal Irmağı vadisinde de arapzamkı çıkarılan akasya ağaçları yetişir. Orta kesimi çöl gibi kumluk bir alandır. Güneyi ise tropik bitki örtüsüyle kaplıdır. Ülkede yaşayan yabancıl hayvanlar arasında en önemlileri maymun, antilop, aslan ve sırtlandır. Akarsularda timsah, suaygırı ve kaplumbağa bulunur.

Senegal'in başkenti Dakar'daki pembe göl bakteriler hariç hiçbir canlının yaşayamayacağı kadar tuzludur.

Ulaşım​

Hava Taşımacılığında Dakar Léopold Sédar Senghor International Airport, Batı Afrika hava ulaşımında önemli bir yere sahiptir. İç havayolları olan Air Senegal International Dakar’dan Senegal’in diğer şehirleri yanında uluslararası alanda da gittikçe büyüyen bir şekilde Afrika’nın diğer bölgelerine ve Fransa’ya uçuşlar gerçekleştirmektedir. Diğer taraftan, birçok bölgesel havayolu Dakar’a uçuşlar gerçekleştirmektedir. Turkish Airlines,Ivorian Airlines, Royal Air Maroc, TunisAir, AirMauritanie, Air Cap Vert, Gambia International, Air Algérie, Air Gabon, Cameroon Airlines, Air Guinea Paramount, Air Burkina bunlardan en önemlileri olarak söylenebilir. Ayrıca, Avrupa’dan Dakar’a Air France, SN Airlines, Alitalia, TAP ve Iberia Airlines uçuşlar gerçekleştirmektedir.

Dakar-Bamako(Mali) arasında trenle seyahat etmek mümkün olmakla beraber eski teknoloji ve bozuk raylardan dolayı gecikmelere sıklıkla rastlanmakta ve çok kalabalık olmaktadır.

Nüfus​

nufuse2acf6a2c54846ef.png nufuse2acf6a2c54846ef.png


Demografi​

Birçok Afrika ülkesinde olduğu gibi, Senegal halkının etnik kökeni de çeşitlilik göstermektedir. Senegal nüfusunu oluşturan birçok etnik grup vardır, bunların %43,3'ü Wolof-Serer, %23,8 Pular, %14,7 Jola, %3 Mandinka, %1,1 Soninke ve %1 Avrupalı ve Lübnanlıdır. Birkaç küçük etnik grup da nüfusun kalan %9,4'ünü oluşturur. Ülkenin %92'si Müslüman, %2'si ise Hristiyandır, yerli dinler ise geri kalan %6'yı oluşturmaktadır. Ülkenin resmi dili Fransızcadır fakat birçok kişi Wolof, Pulaar, Jola veya Mandinka gibi yerli dilleri de konuşmaktadır.

İdari Bölgeler​

Senegal'in bölgeleri Senegal'in bölgeleri
Senegal 14, bölgeye bölünmüştür, her bir bölge ''Conseil Régional'' tarafından yönetilir. Ülke 45 departman (Départements)’a ve 103 Arondisman (Arrondissements)’a bölünmüştür ve idari görevlilerin kim olacağına Collectivités Locales karar verir.

Söz konusu bölgelerin aynı isimlerle başlayan merkez bölgeleri vardır ;

Dakar Senegal’in açık ara farkla en büyük şehridir ve iki milyonun üzerinde sakini vardır. İkinci en büyük şehri ise kırsal alan olarak yönetilmekte olan Touba’dır ve nüfusu yarım milyonu bulmaktadır.

İklim ve Hava Durumu​

Tropikal iklimin hâkim olduğu Senegal’de hava sıcaklıkları yüksektir. Temmuz-Eylül ayları arasında ise yağış görülür. Kuzeydoğu ve güneybatıdan esen rüzgârların durumuna bağlı olarak kuru ve açık bir hava ile nemli geçen mevsimler yaşanabilmektedir. Yıllık yağış miktarı 600 milimetreyi geçmez. Yağış mevsiminde en fazla sıcaklık 27 derecedir. Yağmur alan bölge güney kesimleri olup, yıllık yağış miktarı 1500 milimetreyi geçebilir.

Senegal Kültürü​

Birçok Afrika ülkesinde olduğu gibi, Senegal halkının etnik kökeni de çeşitlilik gösterir. Nüfusun yüzde 43,3'ü Wolof-Serer, yüzde 23,8 Pular, yüzde 14,7 Jola, yüzde 3 Mandinka, yüzde 1,1 Soninke ve yüzde 1 Avrupalı ve Lübnanlıdır. Birkaç küçük etnik grup da nüfusun kalan yüzde 9,4'ünü oluşturur.

Senegal Mutfağı​

Senegal Mutfağı Senegal Mutfağı
Senegal Festivali Senegal Festivali
Atlas Okyanusu kıyısında yer alan Senegal’in hem ekonomisinde hem de mutfak kültüründe en önemli unsur, balıktır. Bunun dışında mısır ekmeği, yer fıstığı, kuskus ya da pirinç temel besin kaynaklarıdır. Biber sosu ve hurma yağını da yemeklerde sıkça kullanırlar. Başlıca yemek çeşitlerinden biri, kızarmış balık, pirinç ve sebze sosu ile hazırlanan “thiéboudienne”dir. Balık ya da tavuk ızgara, kuru soğan ve limon sosu ile hazırlanan “yassa au poulet” ya da “yassa au poisson” denilen yemek de çok tercih edilir. Yemekler genellikle toplu olarak yenir ve servis tek tabakta yapılır.

Senegal’in Festivalleri​

Senegal’de yılın farklı dönemlerinde pek çok eğlenceli festival düzenlenmektedir. Abene şehrinde yaşayan Casamance halkının 10 günlük davul çalma gösterisi görülmeye değerdir. Her yıl Aralık ayının sonunda başlar ve yeni yılın ilk günlerinde devam eder. Senegal’in bağımsızlığını ilan ettiği 4 Nisan, şenliklerle kutlanır. Okullar 2 hafta kapalı kalır ve yerel halk aile ziyaretleri yapar. Dakar sokaklarında ise asker ve polis güçlerinin yürüyüş gösterileri izlenebilir.

Her iki yılda bir Mayıs ayında düzenlenen “Dak’Art Biennale” yani Dakar Bienali, ülkenin önemli etkinliklerinden biridir. Afrika ülkelerinden pek çok sanatçının buluşma tarihidir.

Mayıs ayının bir diğer sanatsal etkinliği St. Louis Caz Festivali’dir. Afrika’nın en büyük caz festivali olan etkinlikte hem efsanevi isimler hem de yeni müzisyenler sahne alır. Her yıl Aralık ayında Senegal’in en büyük film festivali olan “Festival International du Film de Quartier” düzenlenir.

Senegal’de Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri​

DAKAR BÜYÜKELÇİLİĞİ
Adres: AVENUE LEO FROBENIUS,No:7, FANN RESIDENCE,DAKAR/SENEGAL POSTA ADRESİ: AMBASSADE DE TURQUIE B.P.6060 ETOILE DAKAR-SENEGAL
Telefon: (00 221) 33 869 79 56
Faks: (00 221) 33 825 68 74
ambassade.dakar@mfa.gov.tr
Görev Bölgesi: SENEGAL, GİNE BİSSAU, CABO VERDE (YEŞİL BURUN ADALARI)
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
SOCAR - Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    238
Muz Cumhuriyeti
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    194
Mohini - Türkiye Cumhuriyeti'nin İlk Fili
  • Ugur
  • Ugur,
  • Hayvanlar Alemi
  • 0    334
Türkiye Cumhuriyeti İller Kronolojisi
  • Ugur
  • Ugur,
  • Tarih
  • 0    2K
Geri