MURATS44
topragizbiz.com
LOĞUSA ŞERBETİ

Toz şeker, lohusa şekeri ve su tencereye koyulur. Karanfil, tarçın ve zencefil temiz bir tülbente sarılarak tencereye atılır. Çubuk tarçınlar ortadan ikiye bölünerek eklendiğinde daha güzel bir tat ve koku verecektir. Kaynamaya başladıktan sonra 20 dakika kadar kısık ateşte tutulur. Şekeri yoğun olduğu için bardakların yarısına lohusa şerbeti, yarısına da sıcak içmek isteyenlere kaynar su, soğuk içmek isteyenlere ise soğuk su eklenerek servis edilir. Annenin şerbeti soğuk içmemesi önerilir. Yanında badem başta olmak üzere her türlü kuruyemiş ikram edilebilir. 1 su bardağı lohusa şerbeti yaklaşık 360 kaloriye denk gelir ve lohusa şerbeti 2 hafta kadar buzdolabında muhafaza edilebilir.
Lohusa şekeri, kızılcık şekeri, kızamık şekeri yada lohusa şerbeti şekeri olarak da bilinen kırmızı renkli boya ile renklendirilmiş içerisinde doğal boya, tarçın, zencefil, pancar şekeri ve karanfil gibi baharatları olan bir şekerdir. Tarihi Osmanlı zamanına dayanan bu şekerden yapılan lohusa şerbeti, doğum sonrası doğum yapılan eve gelen misafirlere ikram edilirdi. Ayrıca doğum yapan ev tarafından yapılan şerbet komşulara ve akrabalara dağıtılırmış. Çocuk erkek olmuşsa, içinde lohusa şerbeti olan sürahiye mavi tülbent, kız olmuşsa kırmızı tülbent bağlanırmış. Ayrıca lohusa şerbetinin faydaları arasında, anne sütünü arttırması, anne sütüne güzel bir koku vermesi sayılmıştır.
Aynı zamanda mevlüt ve özel günlerde, Ramazan aylarında teravihlerden sonra bu şerbeti dağıtmak bir gelenekti. Yine eski zamanlarda görücü usulü gelen erkek evine, kız evi tarafından kızamık şekerinden yapılan kızamık şerbeti ikram edildiği bilinmektedir.

Lohusa şerbetinin faydaları ve zararları nelerdir?
- Yeni doğum yapmış ve/veya emzirme döneminde olan annelerin sütünün artmasına yardımcı olur.
- Doğal ve faydalı malzemelerden yapıldığı için aynı zamanda anne sütünün kalitesini de arttırır.
- Anne sütünün tat ve kokusunu bebeğin daha çok seveceği bir hale getirdiği de halk arasındaki söylentilerdendir.
- İçeriğindeki baharatlar sayesinde yalnızca annelerin değil; içen herkesin bağışıklığını destekler ve hastalıklardan korur.
- Ilık bir şekilde tüketildiğinde boğaz ağrısını giderici etkisi de vardır.
- Mideyi rahatlatır ve sindirim sistemi sağlığını olumlu yönde etkiler.
- Lohusa şerbetinin gazı önlediği ve annenin doğum sonrası vücudunda oluşmuş yaralara da iyi geldiği söylenir.
- Eski zamanlarda, kızamık ve zatürre gibi hastalıkların tedavisinde başvurulan doğal ilaçlardan biri olduğu da söylenmektedir.
- Lohusa şerbetinin tüm bu yararlarının yanında, şeker içermesi sebebiyle diyabet hastalarının bu şerbeti içerken temkinli olması gerekliliği dışında bilinen hiçbir zararı yoktur. Sadece anneler değil, dileyen herkes istediği miktarda tüketebilir.
- Yarım kilo lohusa şeker
- 5 su bardağı toz şeker
- 20 su bardağı su
- 2 adet çubuk tarçın
- 7-8 adet kuru karanfil
- Lohusa şekeri, toz şeker ve suyu geniş bir tencereye alın.
- Orta ateşte tüm şeker eriyene kadar kaynatın, şeker eridikten sonra yaklaşık 20 dk daha kısık ateşte şerbeti kaynatın.
- Bir parça tülbentin içine çubuk tarçın ve karanfilleri koyarak ağzını bağlayın.
- Kaynamakta olan şerbetin içine bu küçük paketi atın ve şerbeti 15 dakika daha kaynatın.
- Kaynaya şerbetin altını kapatın ve soğuduğunda sürahilere doldurarak buzdolabına alın.
- Eğer tatlı gelirse biraz soğuk su ile sulandırabilirsiniz.