Kafkas Keleri

Ugur

Administrator
Kafkas keleri (Laudakia caucasica) , Kafkaslarda ve Doğu Andolu'da yaşayan bir tür keler türüdür. Türkiye'de Doğu Anadolu Bölgesi'nde Van, Kars ve Ağrı illerinde yaşar.

Vücut boyu 35 cm kadar veya daha fazla, başın üstü simetrik dizilmemiş küçük ve düz plak ve pullarla örtülüdür. Göz bebekleri yuvarlak, sırt ortasında uzunlanasına bulunan büyük pul sırası, düz veya hafif karinalı ve kiremit gibi birbirini örten pullardan oluşur. Vücut yanlarındaki pullar az dikenlidir. Karın ve baş altı pulları düz, dikenli kuyruk pulları halkalar halinde dizilir ve iki halkası bir segment teşkil eder. Kuyruk çabuk kopmaz. Sırt bölgesinin renkleri zeytini grimsi ve zeytini kahverengi olabilir. Sırttaki beneklerin rengiyse, koyu kahverengi ve sarımsı. Karın bölgesi dişilerde pembemsi, erkeklerde daha koyu özellikle üreme zamanında, erkekte siyahımsı mavi. Kış uykusuna, yüzlercesi bir araya gelerek yatarlar.

Kayalık, taşlıklar, taş duvarlar başlıca yaşam alanlarıdır. 0-3000 metre yükseklikler arasında bulunurlar. Esas besinlerini böcek ve örümcekler teşkil eder. Dişiler Nisan - Temmuz ayları arasında yumurtalarını (8-14 tane), kayalar arasındaki yarık ve oyuklara bırakırlar. Yavrular yumurtadan 2 ay kadar sonra çıkarlar.

Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Tacikistan, Dağıstan, Türkiye, Irak ,İran, Afganistan, Pakistan ve Kaşmir'de yaşarlar.
 
  • Beğen
Tepkiler: Kaptan43
Tüm sayfalar yüklendi.
Üst