Emekli Admin
İçindekiler
Yezidilik Nedir ?
Dünya genelinde nüfusunun 800 bin olduğu tahmin edilen ve Irak'ta inançları nedeniyle IŞİD'in saldırılarına maruz kalan Yezidiler'in inançları, yaşayış biçimleri ve gelenekleri merak konusu oldu.Yezidiler, bir kez daha kendilerini dünyaya anlatma ve haklarındaki yanlış algıları yıkma çabasında.Geçmişte bazı tarihçiler,Yezidi inancının oluşumunu Emevi Sultanı Yezid bin Muaviye'ye bağlıyor.Yezidiler, Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve beraberindeki 72 kişinin Kerbela'da şehit edilmesi emrini veren Emevi Sultanı Yezid'le ilişkilendirilmelerine karşı çıkıyor.Ancak Yezidiler, bu iddiayı reddediyor. Yezidiler, yol göstericileri olarak kabul ettikleri 'Yezid bin Ezidiyan' ile Emevi sultanı 'Yezid bin Muaviye' arasında isim benzerliği dışında başka bir ortak nokta olmadığını dile getiriyor. Yezidiler, Muaviye'nin oğlu 'Yezid'in peşinden gitmediklerini, kendilerini, 'Allah'a peygambersiz inanan halk' anlamına gelen 'Ezdai' olarak adlandırdıklarını ifade ediyor.
Terminolojik olarak 'Ezidi'nin kelime anlamı, 'Azda/Allah'ın yarattığı kişilik' demek. Kürtçe'de, Allah'ın diğer bir ismi ise 'Yezdan'dır. Bazı tarihçilere göre 'Yezidi' kelimesi, Zerdüştlükteki 'Yezata' kelimesinden geliyor.
Yezidilikte, Yahudi, Hristiyanlık ve İslam'da yoldan çıktığı ve kötülüğün simgesi olduğuna inanılan İblis adlı meleğin kutsal ve iyi bir melek olduğuna inanılıyor. Yezidiler, 'Tanrı tarafından seçilmiş' bir halk olduklarına inanıyor ve birçoğu Şeyh Adi'nin vahiy aldığını kabul ediyor. Melek Tavus'u ise 'şeytan' olarak değil, Azda'nın (Allah'ın) doğruyu yanlışı göstermek için gönderdiği bir elçi olarak görüyorlar. Bu yüzden 'şeytan' adını hiç kullanmıyorlar. Kendilerinin, 'şeytana tapanlar' olarak anılmasını da reddediyorlar. Onlar için Melek Tavus, (ateşten olma şeytan) yedi meleğin en yücesi.
Yezidilik inancına göre Tanrı Azda tarafından yaratılan ve kendisine evreni ve insanları yaratma görevi verilen yarı melek yarı tanrı olan Melek-i Tavus, insanları yarattıktan sonra kendi yarattığı insanlar önünde eğilmemiş ancak bu Tanrı Azda tarafından farklı yorumlanarak kibirli olduğu sanılmıştı.
Yezidiliğin bir 'sır' dini olması ve Yezidiliği yaymanın yasak oluşu nedeniyle inanış hakkında insanlar çok fazla bilgiye sahip değil. Misyonerliğe kapalı olan Yezidilikte, cemaat dışındaki kişilere dini bilgi verilmiyor. Bazı tarihçiler, Yezidilerin, İslam dinini yeterince bilmemesi nedeniyle eski inançları Zerdüştlük ve bölgede mevcut olan Hristiyanlık dininden etkilenerek karma ve eklektik bir din ortaya çıkardıklarını savunuyor.Yezidiliğin, kökeninin Lübnanlı Şeyh Adi bin Musafir'e dayandığı rivayet ediliyor. Emevi hanedanı soyundan olduğu belirtilen Şeyh Adi, Bağdat'ta meşhur İslam alimi İmam Gazali'den ders almış bir sufi olarak biliniyor. Daha sonra Irak'taki Sincar (Şengal) bölgesine yerleşen Şeyh Adi'nin, Laleş Vadisi'nde 1162'de öldüğü ifade ediliyor. Yezidiliğin 'Mushaf-ı Reş' ve 'Kitab-ı Cilve' adlı 2 kutsal kitabı bulunuyor. Bu kitaplarda tek tanrı inancı vurgulanmakla birlikte peygamberlik inancı bulunmuyor. Yezidilikte ilahi dinlerde olduğu gibi peygamberlik sistemi yok. İnanca göre Tanrı, insanlara elçi göndermeksizin doğrudan bilgi verebilir ve isterse onları doğru yola sevk edebilir.