Üst
Türkiye’nin  Tarih kokan 10 Eski şehri

Türkiye’nin Tarih kokan 10 Eski şehri

-
-
Türkiye gerek coğrafi konumu, gerekse altyapısındaki zengin madenleri ile birçok milletin ilgisini çekmiştir. Coğrafyamızda birçok medeniyet egemen olmuştur.

Bu nedenle Türkiye topraklarında ki zengin tarih, dünyanın ilgisini sürekli çekmeyi başarmıştır. Geçmişten günümüze kadar bu coğrafyada yaşayan birçok medeniyet, büyük eserler bırakmıştır.

Coğrafyamızda birçok şehirler kurulmuş ve bu şehirlerde birçok tarihi eserler yapılmıştır. Günümüze belirli yapıtlar ulaşmış olsa da, bir çok yapıt maalesef tarihin tozlu sayfalarına gömülmüştür. Coğrafyamız üzerinde bulunan, tarihin kendisini yansıtan bu şehirlere birlikte göz atalım.

Şanlıurfa​

Şanlıurfa denilince akla ilk gelen esinti, peygamberler şehri olarak hafızalarımızda canlanmaktadır. Şehrin birçok bölgesinde insanlar yöresel kıyafetleri ile gezmektedir. Peygamberler şehri olan Şanlıurfa da, en çok göze çarpan yerlerden birisi de hiç şüphesiz ki Eyüp peygamberin kabridir. Eyüp peygamberin kabri Viran şehrin yakınlarında, Eyüp beldesindeki bir cami içerisinde bulunmaktadır. Zİyaretçi akınına uğrayan kabir, tarihin en derin izlerini sizlere hissettirmektedir. Eyüp peygamberinin kabrinin bulunduğu caminin avlusunda bulunan su kaynağı, insanlardan tarafından şifalı su olarak adlandırılmaktadır. İnsanlar dua ederken bu sudan içer ve şifa bulacağını ümit ederler. Şanlıurfa şehrinde dünyanın bilinen en eski mabedi bulunmaktadır. Bu mabed Göbeklitepe Höyüğü’dür ve MÖ 11000 yılına aittir. En eski olduğu tahmin edilen bu mabed, Şanlıurfa’nın tarihini apaçık gözler önüne sermektedir.

-
-
Peygamberler şehri olan Urfa denilince akla ilk gelen isimlerden birisi de, İbrahim peygamberdir. İbrahim peygamberin doğduğu yer Urfa olarak kabul edilmektedir. İbrahim peygamberin isminin bulunduğu bir cami de bulunmaktadır.

Şanlıurfa’daki Kazı Çalışmalarından Çıkan İlginç Sonuç: Şanlıurfa kent merkezinin altında yapılan kazı çalışmaları sonucunda derin bir bilgiye ulaşılmıştır. Kazı çalışmaları Balıklıgölün kuzeyinde yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucu Şanlıurfanın tarihi, MÖ. 9500 yılına kadar dayanmaktadır. Bu dönem, Neolitik Dönem olarak anılmaktadır. Kısacası bu dönemde çanak ve çömlek dahi bulunmamaktadır.

Urfa’nın Tarihi Yerleri: Urfa tarihin kendisidir. Urfa’da İbrahim peygamberin atılmış olduğu Balıklıgöl, MÖ. 2000 yılının ticaret merkez kolu olan Harran, Selahaddin Eyyubi Camii, Hz. İbrahim peygamberin doğduğu mağara ve Mevlid-İ Halil Camii, Halfeti namı değer saklı cennet, Hz. Eyyüp Peygamber’in makamı ve birçok tarih Şanlıurfa’nın dünyadaki sayılı şehirler arasında bulunmasının nedenidir.

Konya​

-
-
Konya denilince aklımıza ilk gelen isim Mevlana’dır. Konya ile simgeleşmiş ve gezilmesi zevk veren yerlerin başında Mevlana türbesi gelmektedir. Alaeddin Camii ve Karatay Medresesi Konya’nın eşsiz güzelliğe sahip olmasını sağlayan bir başka tarihi yerlerdir.

Karatay Medresesi: Osmanlı zamanında kullanılan Karatay Medresesi, 1251 yılında Emir Celaleddin Karatay tarafından yapılmıştır. Medresenin en önemli özelliği ise, Sille taşından yapılmış olmasıdır. Bir zamanların ilim yuvası Karatay Medresesi, 19 yy’a kadar kullanılmıştır.

Çatalhöyük: Çatalhöyük UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Nasreddin Hoca Türbesi: Fıkralarımıza ve bize verdiği dersler ile akıllarımıza kaznınan Nasreddin Hoca, Konya’nın simgeleri arasında yer almaktadır.

Tarihi İvriz’deki Kaya Kabartmaları: Rivayete göre kente dadanan ejderhayı öldüren kişiye sunulan teşekkür ve şükran olarak bir anıt yapılmaktadır. Bu anıta da, İkonion adı verilmiştir. Kabartmalar çok detaylı bir işçilik ile yapılmış ve tarihe damga vurmuştur.

Batman​

-
-
Batman’nın tarihi birçok kişi tarafından detaylı olarak bilinmemektedir. Oysa Batman şehri tarihe ışık tutarcasına zengindir.

Rabat Kalesi: Rabat Kalesi son zamanlarda yapılan önemli çalışmalar ile Batman’ın tarihine ışık tutmuştur. Batman’ın kısa zamanda simgesi haline gelmiştir.

Hallan Çemi Höyüğü: Batman’nın en eski yerleşim yeri olarak kayıtlara geçmiştir. Hallan Çemi Tepesi olarak da anılmaktadır.

Yol Geçen Hanı: Gün içerisinde birçok kez kullandığımız bir söz aklınıza geldi mi ? Yol Geçen Hanı Batman’ın en önemli tarihi yerlerinden birisidir. Dünya gözü ile görülmesi gereken yerlerden biridir.

Memikan Köprüsü: Malabadi Köprüsü’ne benzerliği ile dikkatleri üzerine toplamıştır. Kim tarafından ne zaman yapıldığı bilinmemektedir.

Sivas​

-
-
Cumhuriyet tarihimizin ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Sivas şehri, gezilip görülmesi gereken bir şehirdir.

Çifte Minareli Medrese: İlhanlılar Veziri Şemseddin Cüveyni tarafından, 1271 yılında yapılmıştır. İsmini ise süslemeli iki minaresinden almıştır. Minarelerde çini-tuğla ve derin işlemeli süs kaplamaları bulunmaktadır.

Sivas Kongre Müzesi: Cumhurriyet tarihimizde ”Milli Mücadele Karargâhı” olarak kullanılmıştır.

Gök Medrese: 1271 yılında, Sahip Ata Faahreddin Ali tarafından yapılmıştır. Türk mimarisini yansıtan önemli işlemeler ile yapıt, Sivas şehrinin simgeleri arasında yer almıştır.

Ulu Camii:1196 yılında Anadolu Selçuklu Devleti sultanı II.Kılıçarslan’ın oğlu tarafından yapılmıştır. Günümüzde camii olarak ibadete açıktır.

Kangal Balıklı Kaplıca: Binlerce balığın bulunduğu şifa kaplıcalarıdır. Dünyanın birçok yerinden ziyaretçi akımına uğrayan Kangal Balıklı Kaplıca’ları, aynı zamanda birçok hastalığa da şifa olmaktadır.

Bayburt​

-
-
Gizli bir tarihi vardır. Bayburt günümüzde reklamını yapamadığı için, turistlerin ilgisini çok fazla çekememiştir. Ancak birçok tarihi güzelliğe sahiptir. Bayburt Kalesi, Kop Şehitliği, Sırakayalar Şelaleleri, Helva Köyü Buz Mağarası Bayburt’un tarihi güzelliklerinin başında gelmektedir.

Edirne​

Edirne halk arasında açık hava müzesi olarak adlandırılan bir şehirdir. Edirne’de bulunan eski pazar yerleri, camileri ve köprüleri tarihi yansıtan değerli eserlerdir. Edirne’de gezebileceğiniz birçok tarihi yer bulunmaktadır. Ergene Köprüsü, Saatli Medrese, Ainos Antik Kenti, Edirne Adalet Kasrı ve Selimiye Camii görülmesi gereken yerlerin başındadır.

İstanbul​

Türkiye’de tarihe ışık tutan bir şehir olan İstanbul, sadece bizleri değil tüm dünyayı güzellikleri ile mesh etmiştir. İstanbul anlatılmayıp, tamamen yaşanılacak ve hissedilecek bir şehirdir. İstanbul’un tarihi, sadece Osmanlı ve Türk toplumuna ait değildir. Tüm medeniyetleri cezbeden İstanbul, dünyanın tarih kaynadığıdır. İstanbul’un her adımı tarih kokar. Attığınız her adım sizi tarihin bir başka sayfasına sürükler. Anadolu Hisarı, Beyazıt Kulesi, Beyazıt Hamamı, Beylerbeyi Sarayı, Bozdoğan Su Kemeri, Dolmabahçe Sarayı, Dikilitaş, Filizli Köşk, Haseki Hamamı, Galata Kulesi, Kız Kulesi, Kapalı Çarşı, Rumeli Hisarı, Sultanahmet Meydanı (Hipodrom) sadece genel olarak bilinen tarihi yerlerdir.

Adana​

-
-
Adana tarihi bir şehir olmasına rağmen, turistleri çok fazla çekememektedir. Bunun nedeni ise, günümüzde sanayi kenti olarak anılmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle Adana şehrinin yetersiz reklam anlayışı, turistleri tarihi güzelliklerden mahrum etmektedir.

Misis Mozaik Müzesi, Adana Taş Köprü, Adana Ulu Camii, Merkez Sabancı Camii, Tarihi Kazancılar Çarşısı, Büyük Saat, Adana Etnografya Müzesi Adana şehrinin tarihinin ne kadar derin olduğunu göstermektedir.

Bursa​

Bursa, namı diğer ”Yeşil Bursa”. Bursa şehrini gezip tanıyıp anlayabilmek için günler haftalar yetmeyecektir. Tarihi, dokusu ve ev sahipliği yaptığı medeniyetler ile yaşanılası bir şehir. Bursa Koza Han, Hamzabey Türbesi, Bursa Yeşil Cami, Orhan Gazi Türbesi, Yıldırım Türbesi, Ayvaini Mağarası, Mudanya Apostoloi Kilisesi Bursa’nın tarihi yerlerinden sadece birkaçıdır. Bursayı gezmek için valizininizi şimdiden hazırlamalısınız.

Karabük – Safranbolu​

Batı Karadeniz bölgesinde bulunan Safranbolu, UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. Safranbolu tarihi evleri ile meşhurdur. Ancak tarihi evleri dışında Köprülü Mehmet Paşa Camii, İncekaya Su Kemeri, Bulak Mağarası gibi birçok tarihe sahiptir. Safranbolu’yu gezmek için daha ne duruyorsunuz?
 
Geri
Üst