Üst
Nükleer Santral Nedir? - Nükleer Santral Nasıl Çalışır?

Nükleer Santral Nedir? - Nükleer Santral Nasıl Çalışır?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Celik
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Nükleer santral, bir veya daha fazla sayıda nükleer reaktörün yakıt olarak radyoaktif maddeleri kullanarak elektrik enerjisinin üretildiği tesistir. Radyoaktif maddeler kullanılmasından dolayı diğer santrallerden farklı ve daha sıkı güvenlik önlemlerini, teknolojileri içerisinde barındırır.

Nükleer enerji günümüz elektrik ihtiyacının yaklaşık %17′sini karşılamaktadır. Bazı ülkeler enerjilerinin büyük bir kısmını nükleer santrallerden üretmektedir. Örneğin Fransa Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı verilerine göre elektrik enerjisinin %75′ini nükleer enerjiden sağlamaktadır. Amerika ise enerjisinin %15′ini buradan karşılamakta fakat bazı bölgelerinde santraller daha yoğun biçimde enerji üretimi yapmaktadır. Dünya çapında 400′den fazla nükleer santral bulunmakta ve bunların 100′den fazlası sadece Amerika’da yer almaktadır.

Nükleer Santrallerin Çalışma prensibi​

-
-
Reaktörün kalbinde, elde edilen ısıl enerji suya aktarılır, su almış olduğu bu enerji sebebiyle faz değiştirir ve kızgın buhar haline dönüşür. Elde edilen bu buhar daha sonra elektrik jeneratörüne bağlı olan buhar türbinine verilir. Su buharı, türbin mili üzerinde bulunan türbin kanatları üzerinden geçerken daha önceden almış olduğu ısıl enerjiyi kullanarak, türbin milini döndürür. Bu mekanik dönme hareketi sonucunda alternatörlerde elektrik elde edilir. Jeneratörde oluşan elektrik ise iletim hatları denilen iletken teller ile kullanılacağı yere gönderilir. Türbinden çıkan, ısıl enerjisi yani sahip olduğu basınç ve sıcaklığı düşmüş olan buhar, tekrar kullanılmak üzere yoğuşturucuda (kondenser) yoğuşturulup su haline dönüştürüldükten sonra, tekrar reaktörün kalbine gönderilir. Yoğuşturucu da su buharının faz değişimini yapabilmek için çevrede bulunan deniz, göl gibi su kaynaklarını soğutucu olarak kullanır.

Nükleer enerji üretiminde önemli engeller ve sorunlar​

Uranyumun çıkartılması ve daha sonra zenginleştirilmesi sürecindeki rafine etme çalışmaları çok büyük miktarlarda radyoaktif kirlenmeye sebep olmaktadır.
Düzgün çalışmayan nükleer santraller büyük sorunlara neden olabilir. Buna örnek olarak Çernobil felaketi verilebilir ve bu felakette tonlarca radyoaktif atık atmosfere bırakılmıştır.
Santraldeki fisyon tepkimeleri çok iyi kontrol edilmeyi gerektirir ve hata toleransları çok azdır. Hiçbir nükleer santralin tamamen güvenli olduğundan söz edilemez ve mutlaka uzman ekipler tarafından ve emniyet katsayısı yüksek tutularak üretim yapılmalıdır. Bu da bizim gibi nükleer santral inşasına yeni adım atmak isteyen ülkeler için ciddi sorunların ortaya çıkma riskini artırmaktadır.
Ortaya çıkan radyoaktif atıkların doğaya zarar vermeyecek şekilde taşınması ve gözetim altında uzun yıllar güvenle saklanması gerekmektedir.


Nükleer santrale sahip ülkeler​


*ABD
*Almanya
*Arjantin
*Belçika
*Birleşik Krallık
*Brezilya
*Bulgaristan
*Çek Cumhuriyeti
*Çin Halk Cumhuriyeti
*Ermenistan
*Fransa
*Finlandiya
*Güney Afrika Cumhuriyeti
*Güney Kore
*Hindistan
*Hollanda
*İsveç
*İsviçre
*İspanya
*Kanada
*Litvanya
*Macaristan
*Meksika
*İsrail
*Japonya
*Romanya
*Rusya
*Slovakya
*Slovenya
*Çin Cumhuriyeti (Tayvan)
*Ukrayna
*İran
 
Nükleer santraller tehlikeli durumlara yol açabilir elbet,fakat burnumuzun dibindeki ülkeler bu teknolojiye sahip iken,sirf tehlikeli diye sahip olmamamiz bizi bu tehlikeden uzak tutmuyor malesef.
Bu vesileyle;Nükleer santral yapilmasina karsi degilim,insallah yakin zamanda bu teknolojiye sahip oluruz.Yok eger tüm dünya ülkeleri biraraya gelerek,nükleer santral yapilmasini yasaklamasi ve halihazirdaki santrallerin kapatilmasi konusunda bir karar alirlarsa,bunu desteklerim.
 
Yakın geçmişte rusyada çernobil faciası yaşandığında bizde fazlasıyla zararını gördük. Dünyanın öbür ucunda japonyadaki fecia da ekonomik olarak yine zararı nüspetende olsa görüldü. O veya bu şekilde bir santraldaki kaza nerdeyse bütün dünyayı etkiliyor. Teknolojinin geliştiği çağımızda bu sistem olmalı. Su kaynaklarından üretilen elektrik yeterli şu anda. Ermenistana, Kuzey ırağa ve yunanistana elektrik veriyoruz. Şu an Türkiye için hem gerekli, hem de gereksiz. Gelecek için atılması gereken bir adım varsa yapılmalı. Bizden daha gerideki ülkelerde bile nükleer santaller varken bizde de olsa fena olmazdı. Etrafımıdaki her ülkede nerdeyse var. İran-rusya -romanya -israil.. Etrafımız çevrilmiş. Biz eksik kalmayalım :)
 
asıl çok kötü bir şey olucak.Eğer bir güvenlik sorunu yaşanırsa Çernobil deki gibi bizimde ölme riskimiz var ve bunun durdurulmasını istiyoruz .Eğer ölmek istiyorsanız susun, ölmek istemiyorsanız konuşun
 
Geri
Üst